marți, 10 martie 2009

Decebal sculptat în stâncă- Defileul Dunării, Golful Mraconia

Deși am mai pus cele trei poze și în altă postare, revin și, cu revoltă, scriu că aceasta sculptură uriașă este foarte puțin cunoscută.
Am făcut un sondaj printre elevii mei și i-am întrebat dacă au auzit de Mount Rushmore din Dakota de Sud, SUA. Aproape toți știau, marea lor majoritate de unde credeți?
De la Scooby Doo!!!.
Au văzut patru foști președinți americani sculptați în granit, peste care Scooby și Shaggy fugeau urmăriți de vreo fantomă sau altă bestie, mai proastă ca ei.

Când i-am întrebat de statuia sau sculptura lui Decebal din Defileul Dunării? Pauză.
Ici colo câte unul, spunea că a auzit ceva. Nu este clar nici măcar unde este Defileul Dunării, parcă ceva cu Delta, nu?
Îmi fac datoria ăi semnalez încă o dată această sculptură ,,megalitică'' (după Cristian Lascu, red. sef. National Geografic) cu înalțimea de 40 de metri și lățimea de 25 de metri.
Sculptorii reșițeni au muncit 10 ani la aceasta stâncă calcaroasă cheltuind, se pare, între unul si două milioane de dolari, donate de Iosif Constantin Drăgan, primul miliardar român, stabilit de multi ani în Italia și care între timp a decedat.
În ultimii ani de muncă, 2000-2004, alpiniștii s-au confruntat cu o mare problemă pentru că în calcar există numeroase fisuri sau diaclaze, la un moment dat o buna parte din nas, mustața și buza au căzut, în apele Dunării din frumosul golf al Mraconiei (unde se afla o biserica - vezi articolul de la etichete cu ,, plimbare cu vaporasul "). Dupa acest incident sculptorii au modelat din ciment și beton, nasul și mustața.

,,Decebalus Rex " nu are nevoie de traducere (sau mă rog- Regele Decebal), iar ce scrie dedesubt ,,Dragan Fecit " este numele sponsorului (realizat, făcut de Drăgan).
Privirea împietrită a lui Decebal, scruteaza zările malului sârbesc parcă pentru a astepta legiunile romane ce au trecut Dunărea în anii 100 d. Ch., și care pe malul sârbesc au scris în stâncă o inscripție numită ,,Tabula Traiana", în care era anunțată bucuria terminării drumului de acces și a podului spre Dacia.

Niciun comentariu:

Prietenii din Povești: Desene de Colorat cu Personaje Îndrăgite

Puncte Cheie ale Articolului Desenele de colorat cu personaje din povești stimulează dezvoltarea motrică fină, creativitatea și concentrarea...