duminică, 23 august 2009

Mânăstirea ,,Peştera Sfântului Apostol Andrei" din Dobrogea


intrarea în peșteră, situată lângă biserica nouă


turla săpată în calcarul peșterii


la icoana Sfântului


biserica nouă, iar undeva în fundal( dreapta) turla din peșteră


interiorul frumos, dar mult prea pictat, al bisericii mânăstirii

Nu poți să treci pe lângă ,,X"-ul acela mare și să nu vrei să vizitezi mânăstirea Sfântului Apostol Andrei, pentru că toată lumea recunoaște crucea acestui mare sfânt.
Mai precis, lângă localitatea Ion Corvin, din drumul care leagă Constanța de Ostrov( unde se trece cu bacul spre Călărași), te abați pe un drum de 4 kilometri, ce șerpuieste pe la marginea unei păduri de stejar.

Este o mânăstire ce-și are începuturile încă de pe timpul dacilor, într-un loc unde se spune că a sihăstrit fratele lui Simon Petru, Sfântul Apostol Andrei, acolo departe în Scitya Minor, în pădurea cu izvoare.
Am scris, că... se spune, pentru că nu există date certe care să ateste prezența, chiar în acestă peșteră a sfântului. Există câteva date istorico-religioase despre sihaștri Innal, Rimmal și Pinnal care au slujit în acestă zona sub directa îndrumare a Sfântului Andrei, dar multe alte fapte ale sfântului s-au pierdut în negura timpului.

Lăsând la o parte aceste discuții, trebuie să consemnăm datele certe care îl au în centru pe avocatul Jan Dinu, care în 1942 începe amenajarea peșterii mânat fiind de o viziune, pentru ca dupa 1950, în perioada comunistă, să devina o ruina folosita uneori de ciobanii din zona ca staul pentru oile lor. Abia în 1994 schitul micuț( înfiintat în 1990) de aici, este transformat în mânăstire.

Ocrotitor al Dobrogei și al întregii Românii, Sfântul Andrei a însemnat pentru multi ucenici și pentru mulți credincioși rezistența în fața păgânilor, iar cele nouă izvoare tămăduitoare din pădurea de lângă peștera sunt și astăzi bune de alinat durerile trupului dar mai ales ale sufletului.

Niciun comentariu:

Despre ancorarea în trecut și România Deșteaptă

Înainte, în alte timpuri, știam că nu știam. Nu aveam cum. Acum avem de unde ne informa, avem posibilitatea să știm, însă ne place în contin...