luni, 20 septembrie 2010

Poze şi impresii din Craterul Călimanilor

Scriam în urmă cu un an despre dezastrul ecologic din Călimani, însoţind postarea cu poze trimise de un amic din Olanda, cu care m-am întâlnit la Gura Haitii, la pensiunea lui Nea Traian. El ajunsese pe Pietrosu si fotografiase de acolo zona impresionantă a craterului.

Anul acesta n-am reuşit să ajung pe Pietrosu din cauza ceţii, dar am ajuns în crater, în zona fostei exploatări de sulf, cu multe interventii pe lângă paznicii firmei germane Wittfeld, care se ocupă de ecologizarea regiunii, probabil cel mai mare proiect de acest fel din Europa.


Halda uriasă de steril situată chiar lângă fostul iaz de decantare Dumitrelu, la intrarea în zona de exploatare.O halda de steril reprezintă materialul fără valoare economică rezultat în urma prelucrării minereurilor. Din păcate, sterilul este o rocă contaminată, uneori, pe care nu mai poate creşte absolut nimic.



Aici se vede foarte clar cavitatea excavată zeci de ani, situată chiar în inima craterului-lângă Negoiul Românesc de 1800 de metri-, care are un diametru de 10 kilometri. Este pe cale de a fi astupată de firma mai sus mentionată, asta dupa ce tunelurile de evacuare a apei situate la cea mai mare adâncime au fost ermetizate. Proiectul de ecologizare urmează să acopere 105 hectare cu o finanţare de 60 milioane lei.





Vila de protocol-despre care se spune că era a lui Ceauşescu- este singura clădire ce a rămas integral în picioare, şi asta pentru că a fost cumparată de un personaj din zona, ce nu este de acord cu demolarea.


Ultimele simboluri ale coloniei muncitoreşti şi ale comunismului vor fi îndepărtate în curând.


Asta este ce a mai rămas din uzine si ateliere, câteva grămezi de fier vechi. În urma cu doi trei ani acestea erau încă în picioare!


Ceaţa se lasă uşor peste pădurea ce îmbracă marginile craterului.


Reţeaua de drumuri este încă activă pentru camioanele firmei, şi ar fi bine să fie păstrate pentru că asigura legătura între Depresiunea Dornelor-Gura Haitii si Topliţa din Valea Mureşului, prin Şaua Feţii, situată între Vârful Pietrosu(2100 m) şi Negoiul Unguresc (2081 m) de o parte şi Retitişul ( 2021 m) de cealaltă parte.


Un element unic în ţară şi rar în Europa îl prezintă această combinaţie interesantă între molid(Picea Abies), jnepeni( Junniperus Comunis) şi zâmbru(Pinus Cembra).



Un montaniard în devenire, foarte hotărât tipul!

Niciun comentariu:

Vaporeto pe Bega

Știați că pe Bega, în Timișoara, există un fel de autobuz... fluvial? Canalul a fost curățat, reamenajat, o adevărată oază de răcoare vara. ...